logo

Rankhyttans Herrgård

i Falun, Dalarnas län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Rankhyttans herrgård huserar flera spöken. Man har hört hasande och släpande ljud nere i källarvalven, kalla vindar kommer svepande genom rummen och saker och ting flyttar på sig utan förklaring.

Rankhyttans Herrgård är byggt på ett gråstensvalv från medeltiden och ägdes under första halvan av 1500-talet av bergsmannen Anders Persson och är uppkallad efter sin farfar, bergsfrälsemannen Ranke. Anders Persson halshöggs 1534 i Stockholm eftersom han anklagades för att ha deltagit i det som senare kom att kallas för ”klockupproret”. Det sägs att det är Anders fru som går igen i herrgården under namnet ”Svarta damen”.

Andra spöken sägs vara gårdskarlen Rune och jägmästaren Dybeck, som begick självmord genom att skjuta sig på Rankhyttans Herrgård. Det finns även de som hävdar att Anders Persson spökar.

Eva och Christer Nilsson har ägt Rankhyttans Herrgård sedan 2005 och känner av spökenas närvaro, inte minst genom en gammal dam gått omkring i byggnaden.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Rankhyttans Herrgård ligger...

Styggens stuga

i Fredriksberg

En kille som gästade Rankhyttans Herrgård en kväll gjorde sig lite mallig över att han minsann inte trodde på spöken. Men senare på natten  vaknade han av att hans täcke plötsligt var borta. Täcket hade någon eller något släpat nerför trapporna.

Rankhyttans Herrgård är en plats med mycket historia. Mest känd är den eftersom det var hit Gustav Vasa kom i oktober 1520 under sin flykt till Dalarna, för att få dalkarlarna med sig i kampen mot Kristian Tyrann.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024