Styggens stuga
i Fredriksberg, Dalarnas län
Dela TweetaEn sekund bara...
Innan du ger dig iväg, tänk på följande:
- Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
- Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
- Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
- Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
- Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Styggens stuga – Här bodde Carl Johan Persson, som först fick soldatnamnet ”Snyggen” och därefter i folkmun blev kallad ”Styggen” – detta på grund av förmågan till trolldom. Han föddes 10 mars 1828 i Frösaråsen och dog 27 augusti 1906 i ”Styggenstugan”. Kanske är han fortfarande kvar och hemsöker Styggens stuga och vad var det för trolldom och besvärjelser som påstått uttalats på denna plats?
I övrigt levde ”Styggen” på jakt och fiske och något jordbruk. När det gällde jakt hade han en liten älghund som hade svårigheter att gå och därför hade han hunden under rocken. Även om en jagad älg gjorde svängar ”gick” alltid hunden rakt på älgen. Det berättas också att älgjakterna kunde pågå under lång tid och långa avstånd blev tillryggalagda. Vid ett tillfälle slutade jakten först vid ”Köpperberge” och ”Styggen” sålde där älgen för 100 kr.
Ett laxhus hade han vid bäcken som rinner ner mot Lindesnäs. Här fångade han smålax och torkade för vinterns behov.
I ladugården som inte var stor fanns kanske plats för en ko och en get, därtill odlades potatis. Höet till kreaturen slogs i skogen på myrarna och på ”Stygghéa” (Styggheden), som platsen kallas.
Rankhyttans Herrgård
i Falun
Vattnet hämtades i en bäck som rann nordost om stugan ca 15 m, bäcken hette ”Sollabäcken” och vattnet var brunt. Någon brunn på gården fanns inte.
Att en familj på 4-5 personer kunde bo i den lilla stugan året runt och klara livhanken med de inkomster ”Styggen” åstadkom är en gåta. Eller använde han trolldom för detta?
Uppgifterna om ”Styggen” har lämnats av släktforskare, äldre människor bosatta i bygden.