logo

Von Echstedtska Gården

i Säffle, Värmlands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

På Von Echstedtska Gården i Västra Smedbyn spökar bland annat en piga som förkrossats av olycklig kärlek genom ett mycket grymt skämt som gick fel.

På 1700-talet arbetade en dräng och en piga på gården. De blev mycket förälskade i varandra. Pigan var rädd för spöken, något som drängen mycket väl visste. Därför bestämde han sig en mörk kväll för att lite skämtsamt skrämma henne . I pigans sysslor ingick att låsa uthuset, något som hon grämde sig mycket för.

På den här tiden var man mycket mera vidskeplig och historieberättandet tog ett större utrymme i vardagen än vad det gör idag. Med detta sagt, försök att föreställa dig hennes oro när hon förbereder sig för att lämna det varma stearinljusupplysta boningshuset för att gå ut på en kall och mörk gård där spöken, tomtar och troll dolde sig i skuggorna.

Hon öppnade ytterdörren och steg ut. Med sig tog hon den tunga uthusnyckeln. Med oro i sinnet och en stark rädsla närmade hon sig det mörka uthuset för att se att allt var som det skulle innan hon låste.
Inne i uthuset uppenbarade sig en vit gestalt framför henne. I panik tog slängde hon det tillhygge hon hade i handen, uthusnyckeln, allt vad hon orkade mot gestalten. Då hörde hon ett jämrande stön och spöket föll omkull på golvet.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Von Echstedtska Gården ligger...

När hon åter sansat sig började det gå upp pigan vad som faktiskt hade hänt. Spöket var ingen annan än drängen som klätt ut sig för att skämta med henne. Hon hade kastat uthusnyckeln rakt i huvudet på honom. Det träffade så illa och med sådan kraft att han hade dött omedelbart.

Pigan blev sig aldrig lik efter att hon dödat sin tillkommande. Hon förlorade förståndet och gömde sig, sägs det, i en källare under resten av sitt liv. Och när hon sedan dog en dag fick hon inte ro ens i graven. Otröstlig irrar hon fortfarande omkring på gården nattetid.

Von Echstedtska Gården byggdes under åren 1762-1764 av statstjänstemannen Bengt von Echstedt (1723-1794). Idag är gården byggnadsminnesförklarad och hålls öppen som museum sommartid. Förutom kafé och galleri har man återkommande konserter, exempelvis på midsommar och den årliga Bellmandagen i juli.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024