logo

Torpa stenhus

Spökslott i Länghem, Västra Götalands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Torpa Stenhus i Västergötland är en så kallad enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock. I slutet av 1500-talet byggdes en fjärde våning, trapptornet, taken höjdes och salarna dekorerades med vackra målningar.

Spökerier i Torpa Stenhus

På Torpa stenhus talas det om 5 olika manifestationer:

  1. Den gråa frun
  2. Den inmurade flickan
  3. Torpas vita hästar
  4. Greve Gustaf Otto Stenbock
  5. Lille Gustav Stenbock

Den gråa frun

Den gråa frun skall enligt en sägen någon gång i en svunnen tid varit dotter till en av stenhusets mäktiga herrar. Slottsherren hade halshuggit en fånge från Danmark som husets dotter fattat tycke för. Den unga dottern hade sedan blivit så förstörd av sorg att hon blev sjuk och dog. Sedan har hon fortlevt sitt osaliga andeliv som en klagande vålnad och irrat kors och tvärs genom slottet. Men detta spöke ska tydligen vara ett omtänksamt spöke som även varnar och skyddar för diverse faror.

Den inmurade flickan

Den inmurade flickan är ett spöke i stenhuset. Enligt legenden var hon en ung flicka som blev levande inmurad i ett av borgens rum. Hon hade varit på besök hos släktingar i Danmark och berättade vid hemkomst i förtroende till sin syster att hon trodde att pesten drabbat människor på den båt hon hade färdats. Hennes far, som var riddare, hade hört detta samtal och av rädsla för att pesten möjligen skulle ha drabbat dottern och då kunna sprida sig, bestämde han sig för att avlägsna sin ena dotter.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Torpa stenhus ligger...

Hotell Eggers

Spökhotell i Göteborg

Han insåg dock att detta tvunget skulle ske smidigt och bestämde sig därför för att mura in henne, vilket han beordrade. Det sägs att han väckte henne mitt i natten och satte henne på en stol intill en fönsterkarm. Sedan kom några murare och började mura in den livs levande flickan. Ett rykte säger att tre byggarbetare försökte förstöra väggen där kvinnan är inmurad, men att alla dog innan de lyckades. En ramlade ner för trappan och fick blodförgiftning av något vasst som denne landade på, en fick hjärtinfarkt osv.

Anledningen till att de tre byggarbetarna dog sägs vara att flickans yngre syster tyckte så synd om henne när hon varje sekund under fyra dagar kunde höra sin älskade systers förtvivlade gråt. Så för att lugna henne satt hon utanför väggen och pratade med henne hela dagarna. När hon på femte dagen inte längre kunde höra sin systers gråt, kastade hon en förbannelse över väggen, så att ingen någonsin skulle kunna störa henne.

Torpas vita hästar

Torpas vita hästar ska enligt myten kunna upplevas av ägaren till Torpa stenhus då han eller hon ligger för döden. En ståtlig vagn, dragen av fyra vita hästar, med en kusk klädd i släktens färger är då endast synlig av slottsfrun eller slottsherren.

Greve Gustaf Otto Stenbock

Greve Gustaf Otto Stenbock (född 7 september 1614 i Torpa stenhus) lär spöka i slottet. Ett stort porträtt av greven hänger i Kungssalen och det sägs att om någon vid midnatt ställer sig under porträttet och ropar på honom så ska hela slottet börja skaka.

Lille Gustav Stenbock

Gustaf Otto Stenbocks förstfödde son som drunknade i brunnen endast tre år gammal. Pojken sägs vandra i Torpa Stenhus stora salar och många besökare (framförallt kvinnor) påstår sig ha sett en liten blek pojke i gammaldags kläder.

1 berättelse finns

Visa

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du ett spökhus hemsökt plats här? Skicka ett tips via mail till tips@spokhus.se

© spokhus.se 2024