logo

Stora Eneby gård

Spökhus i Mariefred, Södermanlands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Stora Eneby Gård gård strax utanför Mariefred. Här vittnar både husets nuvarande ägare och gäster om många oförklarliga händelser.

Stora Eneby Gård Spöken

Ägaren av Stora Eneby Gård har från övervåningen hört hur någon går i korridoren på nedervåningen, in i köket och häller upp något i ett glas. När man gått ner för att kontrollera köket så finns ingen där.

I matsalen har ett barn frågat vem det är som sitter i stolen på kortsidan av matbordet, men ägaren kunde inte se någon sitta där.

När ägaren befinner sig tillsammans med sin hund i rummet där en kakelugn finns upplever de plötsligt hur ett starkt obehag ger sig till känna i rummet. Samtidigt börjar hunden skälla mot ägaren på ett sätt som den inte brukar. Därefter följer hunden något med blicken, något som rör sig genom rummet och ut genom dörren.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Stora Eneby gård ligger...

Mälsåkers slott

Spökslott i Strängnäs

I korridoren som vätter mot övernattningsrummen har bekant till ägaren av Stora Eneby Gård sett en gestalt genom glassdörrarna. Personen har sedan dess aldrig velat övernatta på gården.

I ett av övernattningsrummen på Stora Eneby Gård har dörren öppnats av sig själv. Gästerna har känt hur någon stryker dem över kinden och TV-apparater har startat av sig själv.

En av de starkaste upplevelser som ägaren varit med om inträffar när han sitter vid ett bord och sträcker sig efter sitt glas som står på bordet, ca 20 centimeter utom räckhåll. Just som han sträcker sig efter glaset kommer det åkande mot honom på bordet och glider rätt in handen.

Hur gammal Stora Eneby Gård är vet man inte exakt, men det äldsta nedskrivna dokument som beskriver gården är från den 17 maj 1346. Därefter har Stora Eneby Gård byggts om flera gånger utan att detta dokumenterats.

I dag används gården för jordbruk med möjlighet för övernattningar.

Spökjakt Stora Eneby Gård

Sveriges största paranormala undersökningsteam LaxTon Ghost Sweden har gjort en genomgående utredning av platsens paranormala aktiviteter.Läs mer: Stora Eneby Gård

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du ett spökhus hemsökt plats här? Skicka ett tips via mail till tips@spokhus.se

© spokhus.se 2024