logo

Österbybruks Herrgård

Spökhus i Östhammar, Uppsala län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Österbybruks Herrgård skrämmer än idag gäster via svarta damen de som vågar sig hit till de obebodda rummen. Många är de som levt och verkat på Österbybruk herrgård, och många är de historier har de lämnat efter sig. Det finns berättelser om en smed som sålde sin själ till Djävulen, olyckliga män som lurats att dränka sig i parkens damm och om Gruvfrun som varnat traktens gruvarbetare.

Österbybruks Herrgård Spöken

På Österbybruks Herrgård rapporteras frekvent upplevelser av olika spöken. Vissa nätter ser man en svart hästdroska utanför bruket. I den Blå Salongen står ett piano som ibland spelar av sig själv. Man tror att det är den bortgångna sångerskan Jenny Lind som fortfarande går på Österbybruks Herrgård, eller Anna Johanna Grill.

För inte så länge sedan stod även ett trebent ”trollbord” i huset. Bordet användes vid seanser där det knackade i golvet som svar på deltagarnas frågor. Dock så gick detta överstyr och bordet fick en väldig kraft. Det kunde plötsligt åka runt i rummet med hastiga ryckiga rörelser. Man plockade därför bort bordet och låste in det i något källarförråd någonstans.

Kontrakt med Djävulen

Kanske den mest omtalade berättelsen från Österbybruks Herrgård är den om smeden som av Satan ville få magiska arbetsförmågor. Han visste dock priset för detta var hans själ. Smeden skrev, med blod som bläck, ner sin önskan på brev adresserat till Djävulen. Sedan stoppade han in brevet under kyrkporten exakt på slaget tolv en torsdagsnatt vid fullmåne. Därefter rusade han hemåt i skräck över den oåterkalleliga handlingen.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Österbybruks Herrgård ligger...

Uppsala gamla kyrkogård

Begravningsplats i Uppsala

Morgonen därpå kände han sig förändrad. Arbetet han utförde i smedjan gick mycket snabbare och enklare. Han förstod då att hans kontrakt med Djävulen hade trätt i kraft. Kort därefter spred sig ordet i trakten om den häpnadsväckande skickliga smeden.

Trots detta kände han inte någon glädje av sin nyrönta framgång. Han kände istället ånger och grämde sig oändligt mycket över att han sålt sin själ för något så billigt som lite yrkesskicklighet. Varför hade han inte önskat sig fantastiska rikedomar eller evig ungdom? Dessa betungande tankar gick honom åt allt mer, han åldrades hastigt och dog tidigt som en vresig man. Just vid dödsögonblicket sägs det att man såg en onaturligt stor svart korp lämna Österbybruk. Korpens vingar var så stora att de skymde solens ljus! Då visste man att det var Satan som kommit för att hämta smedens själ till helvetet. Tätt efter korpen flög också en liten svart sparv.

Under en längre tid hängde det en rostig järnskylt vid Österbybruks Herrgård ingång med namnet på den skicklige smeden. Tittade man riktigt noga i ena hörnet av skylten kunde man urskilja bilden av en mörk gestalt med horn.

Spökjakt Österbybruks Herrgård

I programmet Spökjakt på Discovery+/Kanal5 undersöks Österbybruks Herrgård.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du ett spökhus hemsökt plats här? Skicka ett tips via mail till tips@spokhus.se

© spokhus.se 2023