logo

Nyhammars Folkets Hus

Spökhus i Nyhammar, Dalarnas län
Dela Tweeta
Image 2

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Nyhammars Folkets Hus ligger strax utanför Ludvika. Huset är nästan hundra år gammalt och varit en stor samlingsplats för bygdens folk genom åren. Men det verkar också som om några har stannat kvar efter döden och blivit närgångna. I husets gillestuga har någon blivit nypt i nacken av något osynligt och ibland ställer sig en mystisk kraft mitt i gillestugans dörröppning och försöker stoppa folk som vill passera. Ibland är kraften så stark att man har fått ta en annan väg in eller ut ur rummet.

Tre knackningar

Någon gång under 1970-talet så arbetade en vaktmästare i huset. En dag när han skulle lämna huset hände något som han inte kunnat hitta en naturlig förklaring till. Han passerar genom dörrarna till farstun och ut genom ytterdörren. Precis när han låst ytterdörren så hör han tre ljudliga knackningar på farstudörrarna bakom honom. Han låser upp igen och går in i tron om att någon är kvar därinne. Men i entrén finns inte en människa.

En städerska har också berättat om en liknande händelse. Hon var ensam nere i källaren och städade omklädningsrummen då hon plötsligt hörde tre starka knackningar bakom en dörr utanför omklädningsrummet. Dörren som knackningarna kom ifrån var husets arkiv där ingen befann sig för tillfället.

Mystisk man

Den mest aktiva platsen i huset ligger i anslutning till entrén. Där ligger en trapp upp till övervåningen i vilken många har känt ett starkt obehag eller upplevt känslan av oförklarlig aktivitet. Uppe på övre parketten i salongen har en ensam man setts sitta och titta ner på scenen. När en liten flicka och hennes mamma är ensamma i salongen så vinkar flickan till någon uppe på parketten. När mamman frågar vem dottern vinkar till svarar hon ”till mannen som sitter däruppe”. Men däruppe satt ingen man.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Nyhammars Folkets Hus ligger...

Sollerö gravfält

Begravningsplats i Mora

Fysisk kontakt

Märkliga saker händer också vid draperiet på scenen i salongen. En vaktmästare har rapporterat att han står vid draperiet och känner hur någon sparkar på honom på foten, genom draperiet, från baksidan. Men han är ensam uppe på scen. Några andra som känt av detta fenomen är Sveriges största Spökjägarteam LaxTon Ghost Sweden när de undersökte byggnaden.

Läs mer och se video från deras utredning -> Nyhammars Folkets Hus.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du ett spökhus hemsökt plats här? Skicka ett tips via mail till tips@spokhus.se

© spokhus.se 2022