logo

Mörtfors pensionat

Spökhotell i Oskarshamn, Kalmar län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Mörtfors pensionat är en historisk byggnad som började uppföras 1910 och stod färdig 1914, samma år som första världskrigets utbrott. Om tanken med byggnaden var att det skulle vara pensionat vid 1910 så var detta ej längre möjligt 1914. Byggnaden blev istället en hushållsskola under åren 1914-1918 för unga kvinnor som då bodde i området.

När kriget tog slut 1918 så blev huset ett pensionat. I Mörtfors fanns då Karl Axel Bjurstam, en väldigt inflytelserik man som sedermera fick namnet ”Mörtforskungen” eftersom han var involverad i de flesta projekt som bedrevs på orten, bland annat dragning av elektricitet till orten och pensionatet som han då var ägare till. För att locka prominenta gäster från de större städerna uppförde han även mindre stugor på orten.

Spökerier på Mörtfors pensionat

Mörtfors pensionat är enligt många hemsökt. Fotsteg har hörts i trappen upp till övervåningen fastän ingen till synes varit där. Något går sedan fram till en julgran som står i hallen på övervåningen, drar i grenarna så att de svänger så pass kraftigt att julgranskulor ramlar av. Detta sker mitt framför ögonen på en av ägarna, Emma, som också upplever en iskall kyla framför ansiktet strax efter det inträffade. Det hörs en kraftig smäll nere från restaurangen. Hon springer ner för att kontrollera men hittar inget särskilt. Då hörs en smäll uppe från övervåningen. När hon kommer upp för trappen ser hon hur kristallkronan mitt i rummet är i kraftig gungning. Hon känner då panik och vill bara därifrån.

Stol som flyttar sig

Vid trappens slut på övervåningen i Mörtfors pensionat står en gammal stol som har setts röra på sig. Under en julhelg ser en av ägarna, Helena, att stolen från en stund till en annan har flyttats. Hon ställer då tillbaka stolen i ursprungsläget och sätter sig på den. Då känner hon rysningar som sprider sig genom hela kroppen. Detta upplever även en annan person som senare provar att sitta på stolen.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Mörtfors pensionat ligger...

Kalmar slott

Spökslott i Kalmar

Stolen i sig är märklig eftersom den plötsligt har dykt upp i huset utan att någon vet varifrån den kommer. Ägarna försäkrar att den inte funnits i huset när de köpte det för några år sedan.

När man rör sig i trappen mellan första och andra våningen upplever både personal och ägare tydliga obehagskänslor.

Ringklockan

I receptionen finns en liten ringklocka som är till för kunderna att påkalla personalens uppmärksamhet. Denna ringklocka har väldigt många gånger hörts ringa av sig själv, särskilt tidiga morgnar innan restaurangen öppnat och personalen varit ensam i byggnaden. Personalen möts bara då av en tom reception. När detta har hänt så har man kontrollerat ytterdörrarna och dessa har varit låsta.

Dörr som öppnas

Dörren in till restaurangen har öppnats av sig själv ett antal gånger. Även fastän dörren varit låst. I samband med detta hörs också fotsteg komma därifrån.

Gestalt

Nere i källaren har också en stor gestalt synts. Ofta i ett rum som kallas för ”Bakfickan” vilket är det rum där pensionatets första värdinna föddes. Den har skrämt personalen när de varit nere för att hämta matvaror ur frysarna som förvaras där.

Spökjakt i Mörtfors pensionat

Sveriges största paranormala utredningsteam Laxton Ghost Sweden har undersökt gården. Läs mer -> Spökjakt – Mörtfors pensionat

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du ett spökhus hemsökt plats här? Skicka ett tips via mail till tips@spokhus.se

© spokhus.se 2023