logo

Medevi brunn

i Motala, Östergötlands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Brunnsverksamheten grundades av Urban Hjärne och friherre Gustaf Soop 1678. Hjärne besökte platsen året innan och fann att källan innehöll hälsobringande vatten och var en riktig surbrunn (äldre benämning på hälsokälla med starkt kolsyrehaltigt vatten) av samma slag som andra berömda källor i utlandet.

Hedvig Eleonora vandrar omkring i Ljungbyggningen på nätterna och det går att höra hur drottningens ekipage med häst och vagn anländer till Stora gången. Vidare att dörrar till toalettrum låses och låses upp av sig själva, och att man kan känna kalla vindar i byggnaderna och höra frasande sidenklänningar.

Ett annat spöke heter Mamsell Ulla. Hon kom till Medevi 1792 och tog anställning på brunnen. De manliga brunnsgästerna var förtjusta i henne och bjöd henne allt som oftast på kaffe och te. Hon hade sagt till ägaren Odencrantz och kamrer Svanhals att om hon dog så skulle hon begravas ”såsom hon stod och befann sig”, men det var något som den nya ägaren Virgin och kamreren herr Becklin inte kände till, då mamsell Ulla avled sommaren 1813.

Kvinnorna som gjorde i ordning liket upptäckte att mamsell Ulla i själva verket var en man. Man ställdes inför problemet var liket skulle begravas. En brottsling fick inte begravas på Västra Ny kyrkogård, utan istället i den ovigda jorden utanför murarna, men detta rörde sig om en högadlig person. De män som flörtat med mamsell Ulla var förargade, men kompromissade att liket begravdes innanför kyrkogårdsmuren tillsammans med ett barn. Sedan dess lär han spöka där.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Medevi brunn ligger...

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024