logo

Lis Jon i Fivelstad

i Motala, Östergötlands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Lis Jon var en känd personlighet i byn Fivelstad där han bodde fram till sin död någon gång på 1950-talet.

Intill Riksväg 206, vid ett gult hus nära skogen, låg Lis Jons hus. Det sägs att Lis Jon fortfarande finns kvar i området.

Lis Jon försörjde sig på att sälja hembränt vilket också finansierade hans eget missbruk. Periodvis gick affärerna dåligt och då hade han inte råd med råvaror till sin egen brännvinskonsumtion. Då blev han en mycket otrevlig person som ihärdigt gick runt i byn och tiggde alkohol av alla de slag och de som inte kunde eller ville erbjuda honom något hämnades han på.

Vid ett tillfälle knackade Lis Jon på i prästgården frågandes efter alkohol. Men att tigga berusningsdrycker hos prästen blev inte uppskattat. Innan Lis Jon gick vidare ställde han sig framför köksfönstret, harklade sig och spottade en stor loska på fönstret som sakta rann ner mot fönsterblecket.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Lis Jon i Fivelstad ligger...

Löfstad slott

i Norrköping

Men alkoholförsäljningen tog fart igen och han gick ånyo runt i byn för att hitta kunder, även till dem som aldrig tidigare köpt eller aldrig någonsin kunde tänka sig att köpa av honom. De som inte köpte gav han istället en spydig kommentar.

På en gård i närheten jobbade en dräng. Husbonden hade räknat på hur han skulle kunna spara en del pengar om han sade upp drängen. Han tyckte nämligen att hans egen son och dennes hustru kunde utföra drängens sysslor istället. Således fick drängen gå och husbonden såg fram emot sina kommande besparingar, för att spara pengar var mycket högprioriterat trots att familjens ekonomi var god.

Det går en tid och en dag får husbonden besök av drängens fru. Hon är olycklig, bönar och ber om att hennes make ska få tillbaka sin tjänst. Med gråten i halsen förklarar hon att sedan den dag han förlorade jobbet har han tillbringat nästan all sin tid hos Lis Jon. De bränner sprit och super tillsammans hela dagarna och när maken kommer hem på kvällen är han berusad och mycket otrevlig. När husbonden hör detta väcks hans vrede, för även om han ogillar utgifter så hyser han ett än större agg mot Lis Jon och alkoholiserat leverne. Hennes man får därför sin tjänst tillbaka och livet återgår tillbaka till sin forna ordning.

Lis Jon var en person som väckte starka känslor. Det fanns de som avskydde honom men också även de som gillade honom starkt.

Men åren av missbruk tog tillslut ut rätten på hans kropp. Efter hans död städas huset ut och två bröder flyttar in. De har inte bott länge i huset innan de börjar misstänka att husets bortgångne ägare inte har gått vidare. De försöker att härda ut men det är svårt.

En klar sommarnatt när fullmånen står på himlen sover de båda bröderna i samma rum i var sin säng. Månskenet flödar in i rummet genom fönstret. Den ene brodern vaknar med en stark känsla av obehag. Han blickar ut över rummet och får syn på något som får honom att vråla rakt ut av skräck.

En genomskinlig gestalt med glittrande ögon står upplyst av månskenet och grinar elakt mot honom.
Den andre brodern vaknar med ett ryck och får även han syn på gestalten. Den försvinner inte direkt utan tonar sakta bort.

När de lugnat ner sig lite börjar de prata om vad som hänt och de kommer överens om att fortsätta att sova i bilen som står parkerad utanför. De kliver ur sängarna och börjar gå mot dörren. Brodern som först passerar genom dörröppningen blir plötsligt stoppad av någonting som blockerar vägen ut, den efterföljande brodern går rätt in i honom. En mycket stark kraft knuffar dem båda tillbaka in i rummet.

Den efterföljande brodern frågar undrande vad som just hände och de diskuterar händelsen. De kommer överens om att ta mer sats när de går och gör detta. Samma sak händer igen.

De provar återigen och denna gång genom att försöka springa ut. Den första brodern rusar mot dörröppningen men blir abrupt stoppad av kraften när den andra brodern återigen krockar rätt in i honom. De knuffas tillbaka in i rummet med en sådan kraft att de nästan förlorar balansen.
Nu säger till varandra att verkligen ta i och de gör ett nytt försök men de blir nu vräkta baklänges.

När de hämtat sig, reser de sig upp och går och sätter sig på sina sängar. De är rädda och vågar inte försöka lämna rummet fler gånger. De skulle kunna försöka fly genom fönstret men det vågar de inte. De sitter och inväntar morgonljuset. En kort tid efter händelsen flyttar bröderna.

Huset blir sedan stående tomt en tid eftersom ingen vågar flytta in. Det förfaller och till slut rivs det.

Kanske är Lis Jons vålnad fortfarande kvar på denna plats. Vågar någon åka dit och leta efter honom?

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024