logo

Körningsgården

i Kramfors, Västernorrlands län
Dela Tweeta
Image 2

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Körningsgården i Nordingrå utanför Kramfors började byggas 1810 och stod färdigt 1840. Det drivs nu som ett pensionat med 32 rum och vissa gäster har genom åren vittnat om att det spökar.

Enligt gästerna händer mycket – lampor släcks eller tänds, dörrar öppnas, fotsteg hörs i stängda rum, cigarrdoft känns i rökfria rum och ljud från någon som sopar golven hörs i låsta salar.

Särskilt i rum 3 och 6 av Körningsgården verkar aktiva. Flera gäster har berättat om hur en okänd kraft håller emot dörren till rum 3 från insidan när man försöker stänga dörren. I rum 6 har en gäst stängt och reglat fönstret för att vakna och se det stå vidöppet på morgonen.

Även personalen har varit med om märkliga upplevelser. En av pensionatets kokerskor har berättar om att någonting släckt lampan på toaletten i Körningsgården ett par gånger trots att ingen varit där.

Den tidigare föreståndarinnan Birgit Dahlgren trodde att det var Johan Boman som spökar. Han arbetade som lärare och kantor och bodde i Körningsgården i början under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På den tiden var Kiörningsgården en jordbruksfastighet.

Birgits teori om Johan Bomans oroliga spökande var att det kan bero på en tidigare ombyggnation i samband med att huset blev ett pensionat. Då revs nämligen det trapphus på husets gavel där Johan ofta befann sig

Kvar i en av de större samlingssalarna står en stor, antik och mycket ovanlig soffa, kallad ”Bomanssoffan”. I den soffan lär Bohman ha suttit mycket. Ibland på kvällarna kan man känna doften av cigarr i det hörn där soffan står trots det rådande rökförbudet som respekteras av såväl gäster som personal.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024