logo

Görvälns slott

i Järfälla, Stockholms län
Dela Tweeta
Image 3

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Självaste slottet har inget direkt omtalat spöke. Däremot så stryker en ondskefull vit kvinnoskepnad runt på ägorna kring slottet. Hon kallas för Skogsfrun och har visat sig i såväl dagsljus som mörker. Om man får syn på henne gör man bäst i att undvika konfrontation. Hon sägs vara allt annat än vänlig och ju närmre hon är sitt offer ju mer kommer denne att råka ut för olyckor, sjukdom och död. Runt slottet finns en del skogsstigar där hon sägs vara och hon har skrämt upp barn som lekt på och i närheten av dessa. Det sägs att hon slagit sönder deras leksaker och lämnat barnen springandes skrikande från platsen.

Andra som kommit i kontakt med henne har fått utslag, hög feber och även dött till följd av detta. Man har genom tiderna försökt att mota hennes förbannelser genom olika typer av ritualer och  besvärjelser, bland annat hällde man smält bly över kroppen på de stackars offren. Om detta verkligen hjälpte förtäljer inte historien.

En annan historia om Görväln berättas av en kvinna som vuxit upp på slottet. Hon berättar om den tid då slottet hade en intilliggande ladugård och hur de då såg ett väsen, manifesterat som ett svävande matt eldklot, besökte ladugården om nätterna och fick korna att råma högt av skräck. Inte bara djuren blev utsatta för detta utan även människorna på och kring gården jagades av det hotfullt oförklarliga fenomenet.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Görvälns slott ligger...

Skanskvarnen

i Stockholm

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024