logo

Bogesunds slott

i Vaxholm, Stockholms län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Över slottet vilar en förbannelse. Det var slottets upprättare greve Per Brahe som varnade om detta efter att byggnaden stod klar någon gång under 1600-talet. Det var också han som lät rista in förbannelsen på en sten som ligger ute på godsets ägor. Förbannelsen gör gällande att ”om slottet byggs om så kommer Djävulen hit”. Kanske hände just detta eftersom slottet bär på en mörk historia.

Per Brahes egen vålnad är en av de adelsspöken som kan ses och höras uppe i slottskammaren och i vindstrappan sägs det att en av slottets tjänsteflickor begick självmord genom hängning. Men även flera av de andra av slottets forna adelsfolk tycks fortfarande hemsöka denna plats.

Besökare har hört skrik och upplevt förnimmelser om en kvinna som hängt sig. Dörrar har haspats upp och stängts tillsynes av sig själva. Slottet tycks också ha en förmåga att få folk att känna sig ovälkomna.

Under 1800-talet så bodde friherren Nils von Höpken tillsammans med slottets arvtagerska Carolina von Lantingshausen. Nils var både grym och elak. Han hade redan tidigare gjort sig skyldig till ett mord i Frankrike och människor i hans närhet var rädda för honom. Han lät även låsa in sina två barn i perioder, antingen uppe på den mörka vinden eller nere i den mörka källaren. Hans filosofi var att detta skulle ”stärka deras karaktärer”.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Bogesunds slott ligger...

Skanskvarnen

i Stockholm

Carolinas oroliga gestalt kan ännu i dag uppenbara sig i slottet. Hon försökte att släppa ut sina instängda barn, något som Nils såg till att hon inte lyckades med. I denna olycka tros hon inte förmått gå vidare.

De två barnen växer upp. Deras hårda uppväxt präglade dem även som vuxna. Dottern gifte sig och slog sig till ro. Sonen, som också fick namnet Nils, drev planlöst runt i Europa i jakt på sitt livs kärlek och som han också fann i en ungersk adelskvinna. Problemet var bara att den kvinna han förälskat sig i redan var gift. Nils löste detta genom att mörda maken och övertala kvinnan att följa med honom för att bo på Bogeholm, vilket hon också gjorde.

Paret får två barn innan hans fru, som inte trivs, väljer att lämna honom för att återvända till Ungern.

Nils, den yngre, väljer också att bygga om slottet. Den förbannelse som Per Brahe uttalat tycks då träda i kraft. Kort därefter dör nämligen den arkitekt som han anlitat för renoveringen. Därefter begår han dessutom självmord.

Sedan början av 1900-talet ägs slottet inte längre av släktingar till von Höpken utan fungerar som museum och det anordnas även visningar och spökvandringar.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024