logo

Hotel Bilan

Spökhotell i Karlstad, Värmlands län
Dela Tweeta
Image 4

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Hotell Bilan i centrala Karlstad öppnade 1985 efter en ombyggnation och sägs vara hemsökt av spöken från tiden då byggnaden användes som fängelse!

Hotell Bilan

Hotel Bilan i Karlstad är en äldre byggnad med lång och spännande historia som Länsfängelse mellan åren 1847 – 1968. Här spenderade några av Sveriges mest ökända fångar sin tid och vissa lyckades tom rymma genom den metertjocka muren.

Hotel Bilan Karlstad – Länsfängelse 1930

Hotel Bilan Karlstad var Länsfängelse innan ombyggnationen till hotell. Bilden är tagen någon gång på 1930-talet. Foto: Okänd

Hotell Bilan Spöken

Hotell Bilan har ett rykte om sig att vara mycket hemsökt. Såväl gäster som anställda kan intyga att det spökar och inträffar oförklarliga fenomen i huset. Bland annat har gäster klagat på oväsen från övervåningen under nattetid. När personalen sedan har kontrollerat rummen på övervåningen visade det sig att ingen varken bott eller vistats där under den natten.

Silbodalsprästen

Silbodalsprästen är en av de mest omtalade spökena i huset. Det sägs vara en kyrkoherde vid namnet Anders Lindbäck, som en gång i tiden också satt inlåst som en av fängelsets fångar.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Hotel Bilan ligger...

Hammars gård

Spökhus i Väse

Brottet han dömdes för var förgiftning av gamla människor, vilka han tyckte utgjorde en börda för samhället. Han förgiftade dem genom att hälla arsenik i nattvardsvinet och dömdes till döden genom halshuggning. Men Anders begick istället självmord innan avrättningen hann utföras. Den 25 november 1865 hängde han sig i sin cell på andra våningen med hjälp av ett lakan som han hade surrat kring en hårborste runt fönstrets galler.

Osynlig vägg på Hotel Bilan

Lillemor Gaasvik som arbetar i receptionen på Hotell Bilan har berättat om en märklig händelse när hon var på väg ner i källaren (där det finns ett fängelse museum).

Hon skulle precis låsa museet för dagen när hon plötsligt fick en känsla av att det stod ”en osynlig vägg” framför henne. Den blockerade hennes väg och trots att hon inte såg något fann hon det omöjligt att passera. Eftersom hon tyckte detta var väldigt obehagligt vände hon istället och gick upp. Men då hon funderat över saken en stund samlade hon mod till sig och gick återigen ner för att försöka låsa. Men den osynliga väggen var fortfarande kvar. Den kvällen fick museet stå olåst.

Det har även hörts ljud komma från tomma rum i huset. En mansröst som harklar sig. Fotsteg har också hörts utan att någon levande människa synts till.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du ett spökhus hemsökt plats här? Skicka ett tips via mail till tips@spokhus.se

© spokhus.se 2023