logo

Berga Herrgård

i Högsby, Kalmar län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Berga herrgård i Högsby kommun, Småland (Kalmar län). Gården ligger strax utanför byn Högsby, och historiskt legat inom Högsby socken. Berga herrgård omnämns första gången 1299, då fru Margareta Gustavsdotter donerade gården till Kalmar nunnekloster, där hon själv var priorinna.

Sedan klostergodsen indragits till Kronan, förblev Berga kronogods till 1639, då landshövding Bengt Bagge (1594-1660) köpte in det. Redan på 1300- och 1400-talen hade tydligen delar av godset tillhört Nils Jönsson och dennes son Peder Nilsson Bagge, av Bengts släkt. Bengt Bagges son, Peder Bagge, dog 1712, och Berga köptes då av Isak de Besche.

Sedan 2014 bytte gården namn till Berga Bruk i samband med att de nya ägarna startade ett äppelmusteri.

Berga Herrgård sägs vara hemsökt. Klingande sporrar, högljudda röster och ett dovt sorlande har upplevts av åtskilliga nattgäster på Berga Herrgård, men ingen har varit kylig nog att se efter vad det rör sig om utan har legat fastnaglade av skräck i sina sängar – fast övertygade om att det rört sig om paranormala fenomen.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Berga Herrgård ligger...

Vid andra tillfällen har festligt ljus strömmat ut ifrån de höga fönstren. Ljusskenet har speglat sig i den intill liggande Emån och förstärkt intrycket av att glädjen står högt i tak där inne. Det är bara en sak som är väldigt märklig och det är att vid dessa tillfällen ljuset har synts till så har Herrgården stått helt tom.

Bengt Bagge af Berga

Spökerierna på Berga Herrgård tror man har med Bengt Bagge af Berga att göra. Han var en mycket drivande och hårdhudad militär som år 1636 blev landshövding över tiohärdas lagsaga och Jönköpings län. Han utsatte hela bygden för skräck och enligt sägnen dränkte han en piga i dammen bakom huset när denne hotade Bengt Bagge att hon skulle berätta för folket i socknen om deras hemliga förhållande som antagligen skulle skapa skandal på denna tid. Ofta sägs pigan irra omkring i parken bakom Berga Herrgård. Troligtvis för att hon ej kan få ro i sin grav eftersom ingen kunde bevisa att Bengt Bagge hade dränkt henne.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

© spokhus.se 2024