logo

Kiörningsgården

Spökhotell i Kramfors, Västernorrlands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Lampor släcks eller tänds plötsligt. Dörrar öppnas eller går inte att öppna. Fotsteg hörs i stängda rum. Ljud från någon okänd som sopar golven i låsta salar. Döda äppelträd på gården som plötsligt får nytt liv igen och då med en annan äppelsort. Cigarrdoft uppstår i rökfria rum.

Detta är några av de mystiska händelser som det berättas om på Kiörningsgården i Nordingrå utanför Kramfors.

Särskilt i rum 3 och 6 verkar det spöka aktivt. Flera personer har berättat om hur en okänd kraft håller emot dörren till rum 3 från insidan när man försöker stänga dörren. I rum 6 har en gäst stängt och reglat fönstret för att vakna till att se det stå vidöppet på morgonen.

Även personalen har varit med om märkliga upplevelser. En av pensionatets kokerskor har berättar om att någonting släckt lampan på toaletten ett par gånger trots att ingen varit där.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Kiörningsgården ligger...

Gammskolan i Björna

Spökhus i Örnsköldsvik

Föreståndarinnan Birgit Dahlgren tror att det är Johan Boman som spökar. Hon har själv aldrig sett hans gengångare men har märkt av spökeriet på många andra sätt. Boman verkar dock inte vara ett elakt spöke som skräms eller skapar obehag. Däremot så är han sträng, menar Birgit, vilket hon tycker syns tydligt på ett fotografi som hon har av honom. Han arbetade som lärare och kantor och bodde i huset i början under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Då var huset en jordbruksfastighet.

Birgits teori om Johan Bomans oroliga spökande är att det kan bero på en ombyggnation i samband med att huset blev ett pensionat. Då revs nämligen det trapphus på husets gavel där Johan sannolikt rörde sig ofta.

Kvar i en av de större samlingssalarna står en stor, antik och mycket ovanlig soffa, kallad “Bomanssoffan”. I den soffan lär farbror Bohman ha suttit mycket. Ibland på kvällarna känner man doften av cigarr i det hörn där soffan står trots det rådande rökförbudet som respekteras av såväl gäster som personal.

Birgit har drivit pensionatet sedan 1973 och känner nu till varje skrymsle och vrå i de 32 rummen. Huset började byggas 1810 och stod färdigt 1840.

Rum på pensionatet kan bokas för övernattning. Se mer om detta på bokningssidan på www.hogakusten.se.

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du en spökplats här? Skicka ett tips på en ny spökplats via detta formulär eller skicka ett mail till tips@spokhus.se!

© spokhus.se 2020

Spökvandring