logo

Hensbacka Herrgård

Spökhus i Munkedal, Västra Götalands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Hensbacka herrgård ligger utanför Göteborg i Munkedal. Det sägs att en person har hängt sig och att barn har blivit inlåsta i garderob, vilket misstänks vara några av orsakerna till spökaktiviteterna i huset och dess intilliggande byggnader.

Saker har oförklarligt flyttats omkring och ibland hittats i andra rum i huset. I synnerhet en gammal kamera som ligger i ett glasskåp på övervåningen. Den hittades en gång i ett intilliggande rum och en annan gång uppe på skåpet utan någon naturlig förklaring på hur den skulle ha hamnat där.

Det kanske mest hemsökta rummet i herrgården är den gamla sviten. De som sovit där har känt tyngden av hur något eller någon som lagt sig ner intill i sängen. Inne i samma rum finns också en alkov där en man ska ha hängt sig. Där står också en stol som har setts åka omkring i rummet av sig själv.

Ett norskt par som övernattade i ett annat rum på övervåningen ska enligt ägarna av gården ha flytt i panik då de vaknat av hur något i rummet tagit stryptag på dem där de låg i sängen.

- Pssst! Har du läst detta? Inte så långt från Hensbacka Herrgård ligger...

Viskafors prästgård

Spökhus i Borås

I en vinkällare som ligger i en liten byggnad intill herrgården står en pinnstol. Genom källarfönstret hur förbipasserande sett hur stolen börjat röra på sig och vicka bakåt ungefär som om någon osynlig person satt och balanserade i den.

Det finns även ett gammalt stall där folk har upplevt att de känner sig iakttagna följt av obehagskänslor. Här rapporteras också om smällar i väggarna och ljud som av små stenar eller föremål som kastas omkring.

Under 1600-talet var Hensbacka under­lydande gård till Torreby säteri, då ägt av den mycket förmögna Margareta Hvitfeldt som ägde stora egendomar runt om på västkusten.

Kanske är det Margareta Hvitfeldts spöke som går igen här för att övervaka sin gamla egendom?

Herrgårdens huvudbyggnad uppfördes 1736. Gården drivs idag av familjen Andersson-Åkesson.

Vill man övernatta på gården kan man kontakta ägarna via gårdens webbplats: http://hensbacka.se/

YouTube-stjärnorna Jocke & Jonna besökte nyligen herrgården tillsammans med bland annat spökjägargruppen L.T.G.S. för att försöka undersöka gårdens spöken närmare. Besöket innebar en del riktigt starka och läskiga upplevelser som gjorde att de hade svårt att slutföra vissa sessioner. Missa inte filmen från deras besök som du hittar på deras YouTube-kanal: https://www.youtube.com/watch?v=qv9SiFqNWEA

Kommentera

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du en spökplats här? Skicka ett tips på en ny spökplats via detta formulär eller skicka ett mail till tips@spokhus.se!

spokhus.se 2018

Kontakt: info@spokhus.se

Denna webbplats använder cookies för att förbättra din surfupplevelse. Mer information | Jag förstår