logo

Borgvattnets Prästgård

Spökhus i Borgvattnet, Jämtlands län
Dela Tweeta
Image

En sekund bara...

Innan du ger dig iväg, tänk på följande:

  • Vi kan inte garantera att uppgifterna om platsen stämmer, du använder därför vägbeskrivning helt på egen risk.
  • Om platsen ligger på privat mark, kontakta markägaren och be om lov före besöket.
  • Visa hänsyn och respekt mot personer och djur i närheten av platsen, kliv eller kör inte på någons tomt.
  • Spökjakt blir roligare om kommer förberedd! Ta gärna med kamera och inspelningsutrustning till platsen.
  • Skicka gärna in dina bilder och berättelser från besöket till spokhus.se! :)
Platser i närheten

Borgvattnets Prästgård ligger ca 10 mil norr om Östersund återfinns på många listor över världens mest hemsökta hus. Huruvida det är världens, eller Sveriges mest hemsökta hus låter vi vara osagt, men det är absolut Sveriges mest omtalade spökhus och har figurerat i svensk och utländsk media sedan 1947 efter att prästen Erik Lindgren öppet berättat om sina paranormala upplevelser.

Prästgården stod klar 1876 och sedan dess har en lång räcka prästfamiljer haft den som sitt hem. Per Hedlund och hans fru Märta är det par som gjort huset mest känt. Per var präst i Borgvattnet mellan åren 1900 och 1908. De hade många barn och utåt sett så lär de ha varit omtyckta och utgjort en central del av samhället.

Men 1907, när paret väntade sitt elfte barn, inträffade det tragiska. Märta dog i samband med förlossningen. Något som tog maken Per väldigt hårt. Han hämtade Märtas kropp från bårhuset hem till prästgården och hade hennes kropp där hemma under flera dagar ända tills byborna vädjade till honom att få begrava henne i ”vigd jord”. Per gick med på detta men kort därefter flyttade han från Borgvattnet och det sägs att han grävde upp Märtas kropp och tog den med sig i flytten.

Det har dock hänt fler makabra händelser i prästgården. Till exempel ryktas det om att ett spädbarn ligger begravt någonstans på ägorna.

En ung ogift piga på gården blev gravid vid 19 års ålder, vilket ansågs vara helt oacceptabelt i början på 1900-talet. Det sades dessutom att det var prästen som var far till barnet vilket gjorde alltsammans än mer förbjudet. När det börjades synas att hon var gravid så låstes hon in på gården tills dess att hon födde barnet. Barnet ska sedan ha dödats och begravts på kortsidan av prästgården. Både pigan och barnet sägs spöka i prästgården. Spädbarnsgråt kan höras i det ”rosa rummet”.

Spökjakt i Borgvattnets Prästgård

Sveriges största spökjägarteam LaxTon Ghost Sweden har undersökt Prästgården. Läs mer om Prästgården och se alla klipp: Borgvattnets Prästgård

Den som är nyfiken kan boka ett rum (eller hela huset) för övernattning. Läs mer på Borgvattnet.eu

Kommentera

Om du vill få notifikation när din berättelse publiceras

[+ bifoga en till]

Tillåtna format: jpg, png, mp3 (Max 8MB per fil)

Tipsa om spökplatser

Saknar du en spökplats här? Skicka ett tips på en ny spökplats via detta formulär eller skicka ett mail till tips@spokhus.se!

spokhus.se 2019

Kontakt: info@spokhus.se

Här används cookies för att förbättra din surfupplevelse. Mer info | OKEY